Domače mere

Pri pripravi hrane pogosto uporabljamo domače mere - skodelice, žlice in žličke, da odmerjamo količino sestavin. Ker ima vsaka sestavina različno težo, si s spodnjo tabelo lahko pomagamo določiti točno težo sestavin, ki ste jih dodajali v "domačih merah".



Kadar zaužitih živil ne uspete stehtati, navedite velikost porcije (npr. 1 kozarec (2 dcl, 3 dcl) vode, skodelica mleka, kos kruha z 1 žličko masla, 1 majhen krožnik praženega krompirja, 1 kos torte z 2 žličkama smetane itd.).

Žlička Masa (g)
Sol 5
Sladkor 5

Žlica
Masa (g)
Drobtine, krušne 10
Gorčica 15
Kisle smetane 15
Maslo 10
Med 20
Moke 10
Olje 10
Orehi (mleti) 20
Orehi (sesekljani) 10
Paradižnikova mezga 15
Riž (surov) 15
Škrobna moka 10
Sladkor 15
Smetana 10
Sol 15

Skodelica (250 ml)
Masa (g)
Arašidi (oluščeni) 110
Avocado (pretlačen) 225
Brusnice 100
Bučin pire 250
Bučke (rezine) 150 - 175
Drobtine, krušne (sveže) 50 - 70
Fižol v zrnju 175 - 225
Gobe (narezane) 60 - 75
Grah (svež ali zmrznjen) 110
Indijski oreški (celi) 130
Indijski oreški (grobo mleti) 110
Kalčki Alfa-alfa 18
Kokosova moka 50
Korenje (grobo mleto) 50 - 75
Korenje (naribano) 225
Koruza v zrnju 130
Koruzni kosmiči Corn flakes 25
Koruzni zdrob 150
Kuskus (nekuhan) 175
Leča 150 - 200
Lešniki (celi) 150
Lešniki (mleti) 110 - 165
Mandeljni (celi) 225
Mandeljni (mleti) 110
Maslo 225
Maslo v kosu 110
Mehki sir 175 - 225
Moka 150 - 165
Orehova jedrca 60 - 100
Ovseni kosmiči 75
Ovseni kosmiči, fino mleti 155
Paradižnik (rezine) 175
Piškotne drobtine 60 - 100
Riž, bel dolgozrnati (surov) 150
Riž, rjav dolgozrnati (surov) 165
Robidnice 110
Rozine 100
Rozine (velike) 150
Sezamovo seme 130
Sir Parmezan (nariban) 100
Sladkor 175
Sladkor v prahu 130
Sladkor v prahu (fino mleti) 190
Sladkor, rjav 110
Sojin sir (tofu) (pretlačen) 225
Stročji fižol 60 - 100
Testenine Penne (surove) 75 - 100
Testnine Fusilli (surove) 60 - 75
Trd sir (nariban) 100
Žita (oluščena, surova) 150