Razmerje med makrohranili

Tortni graf podaja razmerje med energijo živila oz. obroka ali jedilnika iz beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.

S klikom na razrez se izpiše informacija o vrednosti izbranega makrohranila (beljakovin, maščob ali ogljikovih hidratov) in deležu energije.

Omenimo, da je uravnotežena prehrana zdravih posameznikov v veliki meri sestavljena iz

  • živalskih in rastlinskih beljakovin v deležu med 10 in 15 % dnevnih energijskih potreb, ki jih zaužijemo iz mleka in mlečnih izdelkov, mesa, rib ter žit, krompirja in stročnic;
  • maščob v deležu med 20 in do največ 35 % dnevnih energijskih potreb, predvsem iz rastlinskih maščob;
  • ogljikovih hidratov v deležu med 50 in 55 % dnevnih energijskih potreb, ki jih zaužijemo prevsem z žiti, zelenjavo, krompirjem in sadjem.
Nezdravi posamezniki

Potrebe po beljakovinah med boleznijo in rekonvalescenco, pa tudi pri starostnikih
, so

1 - 1,5 g / kg telesne mase / dan.

Vnos maščob: 30 - 50 % energije iz nebeljakovinskih virov, odvisno od individualne bolnikove tolerance za ogljikove hidrate in maščobe.