Razmerje med makrohranili
Tortni graf podaja razmerje med energijo živila oz. obroka ali jedilnika iz beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.
S klikom na razrez se izpiše informacija o vrednosti izbranega makrohranila (beljakovin, maščob ali ogljikovih hidratov) in deležu energije.
Omenimo, da je uravnotežena prehrana zdravih posameznikov v veliki meri sestavljena iz
- živalskih in rastlinskih beljakovin v deležu med 10 in 15 % dnevnih energijskih potreb, ki jih zaužijemo iz mleka in mlečnih izdelkov, mesa, rib ter žit, krompirja in stročnic;
- maščob v deležu med 20 in do največ 35 % dnevnih energijskih potreb, predvsem iz rastlinskih maščob;
- ogljikovih hidratov v deležu med 50 in 55 % dnevnih energijskih potreb, ki jih zaužijemo prevsem z žiti, zelenjavo, krompirjem in sadjem.
Potrebe po beljakovinah med boleznijo in rekonvalescenco, pa tudi pri starostnikih, so
1 - 1,5 g / kg telesne mase / dan.
Vnos maščob: 30 - 50 % energije iz nebeljakovinskih virov, odvisno od individualne bolnikove tolerance za ogljikove hidrate in maščobe.