Biotin
Biotin je v vodi topni vitamin. Od biotina odvisni encimi (karboksilaze) imajo ključne funkcije v glukoneogenezi, pri razgradnji štirih esencialnih aminokislin:
- metionina,
- izolevcina,
- treonina,
- valina
Simptomov pomanjkanja biotina ob običajnih prehranjevalnih navadah pri odraslih doslej niso opazili. Pojavijo se samo po dalj časa trajajočem uživanju večjih količin surovih jajc, in sicer zaradi v jajčnem beljaku prisotnega avidina, ki ireverzibilno veže biotin. Razen tega so bili ugotovljeni pri pomanjkljivem parenteralnem hranjenju in pri otrocih s kongenitalnim pomanjkanjem biotinidaze.
Vnos biotina s hrano niha v širokih mejah (< 30 µg - 150 µg* / dan).
Ocenjene vrednosti za primerne vnose
Starost | Biotin µg/dan |
Dojenčki | |
0 do manj kot 4 mesecev | 5 |
4 do manj kot 12 mesecev | 5–10 |
Otroci | |
1 do manj kot 4 leta | 10–15 |
4 do manj kot 7 let | 10–15 |
7 do manj kot 10 let | 15–20 |
10 do manj kot 13 let | 20–30 |
13 do manj kot 15 let | 25–35 |
Mladostniki in odrasli |
|
15 do manj kot 19 let | 30–60 |
19 do manj kot 25 let | 30–60 |
25 do manj kot 51 let | 30–60 |
51 do manj kot 65 let | 30–60 |
65 let in starejši | 30–60 |
Nosečnice | 30–60 |
Doječe matere | 30–60 |
Zgornja meja vnosa
Hipervitaminoze pri biotinu niso znane.
Podatki v naši zbirki
V naši zbirki podatkov o sestavi živil zajemamo podatke o hranilni vrednosti biotina iz dveh virov:
- iz slovenske zbirke za meso in mesne izdelke;
- iz evropske zbirke podatkov.
biotina so
- jetra,
- soja,
- jajčni rumenjak,
- oreški,
- ovseni kosmiči,
- špinača,
- šampinjoni in
- leča.