Referenčne vrednosti za vnos živil
Referenčne vrednosti za vnos živil določajo število enot živil po posameznih skupinah, porazdeljene po posameznih obrokih.
Referenčne vrednosti za vnos živil običajno določimo skupaj s skrbnikom. Enote živil po skupinah porazdelimo po posameznih obrokih.
Enota kateregakoli živila iz izbrane skupine vsebuje podobne količine ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in energije. Zato lahko poljubno živilo iz izbrane skupine zamenjamo s katerim koli živilom iz te iste skupine. Enota živila predstavlja neto količino živila, ki se zaužije brez kala, t.j. brez olupka, kože, kosti ipd.
Več >
Pomembno: Nekatera živila iz posameznih skupin živil vsebujejo pomembno večji delež maščob in posledično večjo energijsko vrednost. V primeru njihove vključitve v jedilnik je potrebno ustrezno zmanjšati energijsko vrednost obroka. To naredimo tako, da se ob vsakokratni vključitvi določenega števila enot teh živil v obrok odvzame pri pripravi ustrezno število enot iz skupine maščobe in živila z velikim deležem maščob.
OTROCI IN MLADOSTNIKI - KOLIČINE PRIPOROČENIH ŽIVIL GLEDE NA STAROST OTROK:
Priporočena živila (> 90 % skupnega vnosa energije) | |||||||||||||
Starost (leta) |
1 | 2-3 |
4-6 | 7-9 | 10-12 | 13-14 | 15-18 | ||||||
Energijski vnos (kcal) | kcal | 950 | 1.100 | 1450 | 1800 | 2150 | 2.200/2.700 | 2.500/3.100 | |||||
Obilno |
|||||||||||||
Pijače | ml/dan | 600 | 700 | 800 | 900 | 1.000 | 1.200/1.3000 | 1.400/1.500 | |||||
Zelenjava | g/dan | 120 | 150 | 200 | 220 | 250 | 260/300 | 300/350 | |||||
Sadje | g/dan | 120 | 150 | 200 | 220 | 250 | 260/300 | 300/350 | |||||
Krompir, testenine, riž, žita | g/dan | 80 | 100 | 130 | 150 | 180 | 200/250 | 230/280 | |||||
Kruh, žitni kosmiči | g/dan | 80 | 120 | 170 | 200 | 250 | 250/300 | 280/350 | |||||
Zmerno |
|||||||||||||
Mleko,* mlečni izdelki | ml (g)/dan | 300 | 330 | 350 | 400 | 420 | 425/450 | 450/500 | |||||
Meso, mesni izdelki | g/dan | 30 | 35 | 40 | 50 | 60 | 65/75 | 75/85 | |||||
Jajca | št./teden | 1-2 | 1-2 | 2 | 2 | 2-3 | 2-3/2-3 | 2-3/2-3 | |||||
Morske ribe | g/teden | 50 | 70 | 100 | 150 | 180 | 200/200 | 200/200 | |||||
Varčno |
|||||||||||||
Dietna margarina, olje, maslo | g/dan | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 35/40 | 40/45 | |||||
dovoljena živila (< 10 % skupnega vnosa energije) |
|||||||||||||
Živila bogata s sladkorjem | g/dan | 5 | 5 | 10 | 10 | 15 | 15/20 | 15/20 | |||||
Živila bogata s sladkorjem in maščobami | g/dan | 25 | 30 | 40 | 50 | 60 | 75/75 | 70/85 |
Priredila doc. dr. Nataša Fidler Mis, vodja Službe za nutricionistiko, dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike UKC Ljubljana, po Kerstin Clausen; Mathilde Kersting (Forschunginstitut für Kinderernährung Dortmund, FKE): Empfehlungen für die Mittagsverpflegung in der Ganztagsschule, 2007;
http://www.familienhandbuch.de/cmain/f_aktuelles/a_ernaehrung/s_899.html , 29.03.2010