Kako se pravilno vpisuje v dnevnik?

Skupaj s kliničnim dietetikom ali zdravnikom boste določili dneve, ko boste vodili prehranski dnevnik.

Pogosto mora dnevnik zajemati več dni, ki vključujejo tudi dneve konec tedna (soboto ali/in nedeljo), ko so prehranjevalne navade drugačne od navad tekom delovnih dni.

Vsak dan pričnete z novim datumom, katerega izberete v polju »Dnevnik za dan:« 

Prehranski dnevnik vodite čimbolj sproti.

Najbolje da zabeležite obrok takoj, ko ste ga zaužili, četudi je zelo majhen. Ne pozabite vpisati kave ali druge pijače, ki ste jo spili mimogrede pri prijateljih ali v lokalu. Vpišite košček čokolade ali pest oreščkov, ki ste jih zaužili med delom ali ob gledanju televizije. Dodatki nekaterih »manj« pomembnih živil, kot so sol, sladkor, olje za zabelo, dišavnice in začimbe, so zelo pomemben del prehrane. Dnevnik zvečer preglejte, če niste česa pozabili vpisati.
 
Beležite natančno.

Merjene oz. tehtane količine posameznega obroka, prigrizkov in popite tekočine beležite čimbolj natančno (npr., če ste zaužili sendvič, ni pravilen vnos: 110g sendvič, temveč 55g bela žemlja, 20g gauda sir, 10g maslo, 20g kuhan pršut, 10g kisle kumarice). Volumen napitkov izmerite v posodi z menzuro in navedite količino v ml ali dcl. Pri razredčenih sadnih sokovih izmerite in navedite volumen soka in vode ločeno. Kadar zaužitih živil ne uspete stehtati, navedite velikost porcije (npr. 1 kozarec (2 dcl, 3 dcl) vode, skodelica mleka, kos kruha z 1 žličko masla, 1 majhen krožnik praženega krompirja, 1 kos torte z 2 žličkama smetane itd.). Večina industrijsko pripravljenih izdelkov ima običajno na embalaži že navedeno težo.
 
Uporabljajte kuhinjsko tehtnico.

Za tehtanje in merjenje potrebujete kuhinjsko tehtnico in posodo z menzuro! Najprimernejše so tehtnice, pri katerih lahko maso nastavite na nič. Na tehtnico postavite prazen krožnik, skodelico ali kozarec in po možnosti zopet nastavite maso na nič ali zapišite maso na poseben listek. Nato stehtajte isti krožnik, skodelico ali kozarec skupaj s hrano in odčitajte maso. Če niste vsega pojedli ali popili, stehtajte po koncu obroka še preostanek hrane in ga odštejte od mase hrane. Pri navajanju količin navedite, ali ste živilo tehtali pred ali po kuhanju. To je še zlasti pomembno pri testeninah, rižu, fižolu itn.
 
Prehranjujte se doma.

Najbolj natančno lahko vodite dnevnik, če se prehranjujete doma, kjer imate vse potrebne pripomočke in si sami pripravljate posamezne obroke. Če ne kupujete ali kuhate sami, naj vam pri vodenju dnevnika pomagajo vaši svojci ali prijatelji.
 
Beležite tudi telesne aktivnosti.

Beležite tudi svoje telesne aktivnosti, ki jih vnašate neposredno v dnevnik z izborom aktivnosti ter navedbo časa trajanja aktivnosti.
 
Med vodenjem dnevnika ohranite svoje običajne prehranjevalne in gibalne navade!