Pomoč pri delu z OPKP

OPKP vam omogoča spremljanje in načrtovanje vaših prehranskih navad.

Leksikon jedi vsebuje podrobne podatke o jedeh, ki jih pripravljate doma ali kupujete v trgovini.  Jedi, ki jih najdete v leksikonu lahko dodajate v prehranski dnevnik, kjer opazujete svoje navade ali v jedilnik, kjer načrtujete zdravo prehranjevanje.

V kolikor v spodnjih temah ne najdete odgovora na vaša vprašanje, nam pišite na info@opkp.si

UREJANJE OBROKA

Obrok lahko oblikujete ali spremenite s klikom na povezavo "Uredi obrok" ali ime sestavine obroka.


Iskalnik

Živilo poiščete tako, da kliknete na okno iskalnika in izpisale se bodo vaše priljubljene jedi. Če iskanega živila ni med priljubljenimi, vpišite prve črke jedi ali aktivnosti in prikazali se bodo vsi možni zadetki. Izberite s klikom na ime v seznamu zadetkov.

Pomembno: Leksikon jedi vsebuje živila v surovem in termično obdelanem stanju, kar je posebej označeno ob imenu živila: npr.

  • "bel riž" pomeni surovino riž v surovem stanju, medtem ko "kuhan bel riž" pomeni termično obdelan riž s kuhanjem, pripravljen za uživanje;
  • "Instant vanilijev puding v vrečki" pomeni surovino, iz katere bomo pripravili jed, medtem ko "Instant vanilijev puding v vrečki, pripravljen s polnomastnim mlekom" pomeni jed, ki jo lahko zaužijemo.
Če je jed recept, je uporabljeno obče ime oziroma ime, ki ga je določil avtor, npr. "polenta" pomeni "kuhana polenta".

Domače mere

Pri pripravi hrane pogosto uporabljamo domače mere - skodelice, žlice in žličke, da odmerjamo količino sestavin. Ker ima vsaka sestavina različno težo, si s spodnjo tabelo lahko pomagamo določiti točno težo sestavin, ki ste jih dodajali v "domačih merah".

Prehranska piramida

Prehranska piramida podaja informacijo o pokritosti glavnih skupin živil z izbranim živilom oz. s sestavinami obroka.

Tabela hranljivih vrednosti

Tabela hranljivih vrednosti živila, obroka ali jedilnika podaja informacijo o energijski vrednosti in vrednosti makrohranil (beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov) ter izbranih hranil.

Energija

1 kcal = 4,2 kJ

Dnevni energijski vnos je odvisen od posameznikove bazalne presnove in stopnje dnevne aktivnosti; izračuna se kot produkt ocene bazalne presnove in stopnje aktivnosti.


Bazalna presnova ali metabolizem (OBP) je količina energije, ki jo za vzdrževanje osnovnih življenskih procesov v 24 urah porabi vsaj 12 ur tešč človek, ki telesno in duševno miruje pri sobni temperaturi (18-24 oC).

Več >

Makrohranila

Med makrohranila prištevamo beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate.

Makrohranila so organske spojine, ki jih v telo vnašamo v razmeroma velikih količinah (v gramih) in nam služijo kot vir energije ter imajo druge pomembne funkcije.

Razmerje med makrohranili

Tortni graf podaja razmerje med energijo živila oz. obroka ali jedilnika iz beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.

Zamenjave

Če obrok ni uravnotežen in ga ni možno uravnotežiti z obstoječimi sestavinami, vam bo aplikacija ponudila seznam možnih zamenjav oz. dodatnih sestavin. Izberite tisto, ki vam najbolj ustreza in aplikacija bo ponovno poskusila uravnotežiti obrok.

Neznana jed

Če v leksikonu jedi ne najdete želene jedi, jo lahko vpišete med neznane jedi. Naš strokovnjak bo natančno pregledal vaš recept in izračunal energijsko in hranilno vrednost ter dodal jed v leksikon.

Opombe

V obrazec za opombe lahko vpišete opombe, ki se nanašajo bodisi na dnevni jedilnik ali opisujejo vaše splošno počutje tega dne.

MOJ PROFIL

V sistem se registrirate s podatki, ki zajemajo ime uporabnika, elektronski naslov in geslo.

Ob registraciji boste prejeli na vaš e-naslov sporočilo o registraciji. Registracijo potrdite s klikom na prejeto povezavo. Na sporočilo ni potrebno odgovarjati,

ITM - Indeks telesne mase

Indeks telesne mase (ITM) je razmerje med telesno maso in kvadratom višine, ki ga izračunamo v kg/m2.

Razmerje med obsegom pasu in bokov

Obseg pasu merimo v srednji točki med spodnjim robom rebrnega loka in grebenom črevične kosti, kar predstavlja višino popka.

Obseg bokov merimo na najširšem delu bokov.


Ženske
:

  • nad 0,7 ogroža zdravje žensk,
  • nad 0,86 zelo ogroža zdravje žensk,
Moški
  • nad 0,8 ogroža zdravje moških,
  • nad 0,95 zelo ogroža zdravje moških
z vidika kroničnih nenalezljivih bolezni.

Stopnja tveganja

Iz ITM, obsega pasu in bokov lahko sklepamo o stopnji tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (srčno žilne bolezni, sladkorna bolezen tipa II, rak dojke, rak črevesa).

Opazovana hranila

Tekom beleženja ali načrtovanja jedilnikov lahko spremljate vnos izbranih hranil ali zaščitnih snovi.

Med opazovana hranila lahko posameznik ali njegov skrbnik vključi poljubne parametre iz skupin ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov. Zaradi preglednosti smo število opazovanih hranil omejili na 13 (makrohranila: beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati + 10 izbranih mikrohranil).

Več >

 

Referenčne vrednosti za vnos živil

Referenčne vrednosti za vnos živil določajo število enot živil po posameznih skupinah, porazdeljene po posameznih obrokih.

Referenčne vrednosti za vnos živil običajno določimo skupaj s skrbnikom. Enote živil po skupinah porazdelimo po posameznih obrokih.

Enota kateregakoli živila iz izbrane skupine vsebuje podobne količine ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in energije. Zato lahko poljubno živilo iz izbrane skupine zamenjamo s katerim koli živilom iz te iste skupine. Enota živila predstavlja neto količino živila, ki se zaužije brez kala, t.j. brez olupka, kože, kosti ipd.

Več >


Referenčne vrednosti za vnos hranil

Referenčne vrednosti za vnos hranil določajo količine hranil, za katere domnevamo, da nas ščitijo pred prehransko pogojenimi zdravstvenimi okvarami in omogočajo polno storilnost. Poleg tega naj bi omogočale nastanek nekakšne telesne rezerve, ki je ob nenadnih povečanjih potreb na voljo takoj in brez ogrožanje zdravja.

Nezdravim posameznikom določijo referenčne vrednosti za vnos hranil njihovi skrbniki!

Več >

Moji skrbniki

V kolikor ste pod strokovnim nadzorom, bodisi kliničnega dietetika, zdravnika in/ali nutricionista, le-ti nadzorujejo vaš profil kot skrbniki.

LEKSIKON JEDI

V iskalnik vpišite prve črke jedi ali aktivnosti in potrdite s klikom na gumb "Poišči". V seznamu se bodo izpisali rezultati iskanja, izberite s klikom na ime v seznamu zadetkov.
 
Če je živilo jed sestavljena iz več živil, se desno izpišejo sestavine. S klikom na ime sestavine si lahko prav tako ogledate podatke o izbranem živilu.

Pomembno:

Leksikon jedi vsebuje živila v surovem in termično obdelanem stanju, kar je posebej označeno ob imenu živila, npr.:

  • "bel riž" pomeni surovino riž v surovem stanju, medtem ko "kuhan bel riž" pomeni termično obdelan riž s kuhanjem, pripravljen za uživanje;
  • "Instant vanilijev puding v vrečki" pomeni surovino, iz katere bomo pripravili jed, medtem ko "Instant vanilijev puding v vrečki, pripravljen s polnomastnim mlekom" pomeni jed, ki jo lahko zaužijemo.
Če je jed recept, je uporabljeno obče ime oziroma ime, ki ga je določil avtor, npr. "polenta" pomeni "kuhana polenta".

Jed je vsebovana v ...

Če je živilo sestavina jedi, se le-te izpišejo v seznamu. S klikom na ime jedi, lahko pregledate podatke o izbrani jedi.

Sestavine jedi

Če je izbrano živilo sestavljena jed, se v seznamu izpišejo sestavine jedi. S klikom na sestavino, si lahko ogledate podatke o izbrani sestavini.