Physical Activity

Physical activity is important for the health, not only of healthy but also chronically ill people. 

According to modern medical knowledge (cachectic metabolic changes), an appropriate nutritional support as well as appropriate physical exercise are an indispensable part of the supportive therapy for patients who suffer e.g. from cancer and are getting treatment for it.Omogoča jim bistveno bolj učinkovito zdravljenje bolezni in kar je še posebej pomembno, sodobna spoznanja kažejo, da je ravno kombinacija ustrezne prehrane in telesne aktivnosti tisto, kar preprečuje in v osnovi zavira razvoj kaheksije.

Ker je večina antikahektičnih zdravil, ki jih sedaj uporabljamo še v fazi raziskovanja in imajo nekatera tudi zelo nevarne stranske učinke, je še toliko bolj pomembno, da imajo bolniki optimalen vnos hranil in so telesno aktivni.

Tudi za bolnike, ki so raka že preboleli, sta ustrezna prehranska podpora in telesna vadba nujni del njihove funkcionalne rehabilitacije.
 
Podatki iz literature kažejo, da ima kar do 20% bolnikov po končanem zdravljenju bistveno slabšo kvaliteto življenje, mnogi tudi umrejo brez prisotne rakaste bolezni, zaradi posledic telesne oslabelosti, ki se je razvila med samim zdravljenjem. Zato zdravljenje rakastih bolnikov še zdaleč ni zaključeno takrat, ko jim ozdravimo bolezen.  Zato sta ustrezna prehranska podpora in telesna aktivnost nujni del rehabilitacije.

Splošna priporočila za telesno vadbo zdravih in bolnih

Deset razlogov za telesno vadbo med zdravljenjem kronične bolezni, kot je npr. rak.

Kaj je aktivni življenski stil?

Kadar običajno telesno aktivnost toliko povečamo, da koristi zdravju, govorimo o aktivnem življenskem stilu.

Kako pravilno načrtovati in beležiti telesne aktivnosti?

  1. Nezdrava oseba naj v osebnem profilu določi vrsto zdravljenja, ali je ambulantni ali ležeči bolnik.
  2. Nato v prehranskem dnevniku ali jedilniku beleži telesno aktivnost skupaj s hrano v obrokih, saj sta vadba in prehrana močno prepleteni.