Iskanje, dodajanje in brisanje jedi

V dnevniku za izbrani dan so shranjeni vsi podatki o obrokih, ki ste jih vnesli vanj. Podatke lahko poljubno dopolnjujete.

Nov obrok

Nov obrok dodate s klikom na povezavo »Dodaj nov obrok«. Poleg imena obroka vnesite v polje »Čas« uro, ko ste zaužili obrok.

Izberite hrano, ki ste jo zaužili v tistem obroku ter v prostor za opombe vpišite morebitne spremljajoče težave. Ker so vas običajno prav spremljajoče težave privedle do zdravnika ali kliničnega dietetika, bodite dosledni pri zapisovanju le teh.

Če je mogoče, navedite tudi čas, ko je težava nastopila (npr. bruhanje pol ure po obroku, odpor do mesa zadnja dva meseca, bolečine pri požiranju, zaprtost tudi po teden dni, alergija na ribe ipd.). Za vsako živilo določite zaužito količino, bodisi v gramih oz. mililitrih ali s številom enot (porcij, npr. 5 žlic, 1 skodelica ipd.).
 
Uveljavljene krajšave mer količin:

  • g – gram
  • dag – dekagram (10 g)
  • kg – kilogram (1000 g)
  • ml – mililiter
  • dl – deciliter (100 ml)
  • l – liter (1000 ml)
Domače mere

Skodelica (250 ml) Masa (g)
Arašidi (oluščeni) 110
Avocado (pretlačen) 225
Brusnice 100
Bučin pire 250
Bučke (rezine) 150 - 175
Drobtine, krušne (sveže) 50 - 70
Fižol v zrnju 175 - 225
Gobe (narezane) 60 - 75
Grah (svež ali zmrznjen) 110
Indijski oreški (celi) 130
Indijski oreški (grobo mleti) 110
Kalčki Alfa-alfa 18
Kokosova moka 50
Korenje (grobo mleto) 50 - 75
Korenje (naribano) 225
Koruza v zrnju 130
Koruzni kosmiči Corn flakes 25
Koruzni zdrob 150
Kuskus (nekuhan) 175
Leča 150 - 200
Lešniki (celi) 150
Lešniki (mleti) 110 - 165
Mandeljni (celi) 225
Mandeljni (mleti) 110
Maslo 225
Maslo v kosu 110
Mehki sir 175 - 225
Moka 150 - 165
Orehova jedrca 60 - 100
Ovseni kosmiči 75
Ovseni kosmiči, fino mleti 155
Paradižnik (rezine) 175
Piškotne drobtine 60 - 100
Riž, bel dolgozrnati (surov) 150
Riž, rjav dolgozrnati (surov) 165
Robidnice 110
Rozine 100
Rozine (velike) 150
Sezamovo seme 130
Sir Parmezan (nariban) 100
Sladkor 175
Sladkor v prahu 130
Sladkor v prahu (fino mleti) 190
Sladkor, rjav 110
Sojin sir (tofu) (pretlačen) 225
Stročji fižol 60 - 100
Testenine Penne (surove) 75 - 100
Testnine Fusilli (surove) 60 - 75
Trd sir (nariban) 100
Žita (oluščena, surova) 150
Žlica
Drobtine, krušne 10
Gorčica 15
Kisle smetane 15
Maslo 10
Med 20
Moke 10
Olje 10
Orehi (mleti) 20
Orehi (sesekljani) 10
Paradižnikova mezga 15
Riž (surov) 15
Škrobna moka 10
Sladkor 15
Smetana 10
Sol 15
Žlička
Sol 5
Sladkor 5

Iskalnik

Hrano izbirate s pomočjo iskalnika, kjer v polje »Iskalnik: Vpiši ime jedi...« vpišete ime živila in kliknete na gumb »Poišči«. V zbirki podatkov so zajeta živila tako iz slovenskih kot tudi iz ameriških prehranskih tablic. Če iskanega živila ne najdete, predlagamo, da pregledate angleški vir podatkov (iskanje v angleškem jeziku).

Tabela hranil in prehranska piramida

Na desni strani obroka so prikazani tabela s hranilno in energijsko vrednostjo obroka, graf, ki prikazuje razmerje med makrohranili (beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati) in prehranska piramida, ki  podaja pokritost glavnih skupin živil s sestavinami obroka. Neobarvani deli piramide sporočajo odsotnost priporočenih živil, naravno obarvani priporočeno količino, rdeče obarvani pa prekomerno količino živil.
 
Ko ste vnesli vse sestavine obroka, podatke shranite s klikom na gumb »Shrani«. Le-ti se bodo hranili za nadaljno obdelavo in ne bodo vidni tretji osebi.